KOMUTANLIK
İl Jandarma Komutanlığı Tarihçesi.
Konya İl Jandarma Komutanlığı 1919 yılında Zaptiye Alayı olarak Sille yolu mevkiinde kurulmuş, müteakiben 1930 yılına kadar Valilik binası karşısında şu an Vakıfbank olan binanın yerine hizmet vermiştir. 1990 yılından itibaren halen şu an bulunduğu binada konuşlandırılmıştır 1988 yılına kadar idari taksimat gereği (18) İlçe Jandarma Komutanlığı ve (34) Karakol İle görevini sürdürmüştür.
1988-1995 yılları arasında Karatay, Meram, Selçuklu, Ahırlı, Altınekin, Akören, Çeltik, Derbent, Derebucak, Emirgazi, Güneysınır, Halkapınar, Hüyük, Taşkent, Tuzlukçu, Yalıhüyük İlçelerinin kurulması ile birlikte (16) yeni İlçe Jandarma Komutanlığı ve (1) Cezaevi Jandarma Bölük Komutanlığı teşkil edilmiştir.
1989 yılında Karaman’ın İl olması, Ermenek ve Ayrancı İlçelerinin Karaman İline bağlanmış olması nedeniyle (3) İlçe Jandarma Komutanlığı Konya İl Jandarma Komutanlığından ayrılmıştır. 2016 yılı Ağustos ayında J.Bölge K.lığının lağv edilmesi ile Ekim ayında Karatay, Meram ve Selçuklu İlçe J.K.lıkları bu kışlaya taşınmıştır. İl Jandarma Komutanlığı Karargâhı Karatay ilçesi Büyüksinan mahallesinde, İl J.K.lığı karargahı bulunduğumuz kışlada 66.500m²’lik arazi üzerinde, Merkez İlçe (Selçuklu-Karatay-Meram) J.K.lıkları eski J.Blg.K.lığı kışlasında 38.600m²’lik arazi üzerindedir.
Konya İl J. Komutanlığına bağlı (31) İlçe Jandarma Komutanlığı, (2) Cezaevi J. Bölük Komutanlığı (Konya ve Ereğli merkezinde), (25) Jandarma Karakol Komutanlığı, (2) Cezaevi J. Karakolu ve Komutanlık karargâhında bulunan Hizmet ve Muhafız Bölük Komutanlığı, Bakım Onarım Komutanlığı ile (59) kışlada konuşlu bulunmaktadır.
İl Jandarma Komutanlığı Görevi.
Türkiye Cumhuriyeti Jandarması; Emniyet ve asayiş ile kamu düzeninin korunmasını sağlayan ve diğer kanunların verdiği görevleri yerine getiren “İnsan merkezli, çağdaş yönetim ve görev anlayışı ile ulusal ve uluslar arası alanda saygın, güvenilir ve kaliteli hizmet sunan, silahlı örnek genel kolluk kuvvetidir. Her türlü suç unsuru ve örgütlerine karşı yasalar çerçevesinde gereken önlemleri almak, Emrinde bulunan birliklerin mülki, adli, askeri ve mesleki konulardaki görev ve işlemlerini tam ve doğru olarak zamanda koordineli bir şekilde yapmalarını sağlamak ve denetlemek, Halkla bütünleşme faaliyetlerini uygulamak takip ve kontrol etmek.
İl Jandarma Komutanlığı Sorumluluk Bölgesi.
Konya ilinin 9 il ile sınırı olup, Türkiye yüzölçümünün %5’ine sahip Konya ili yüzölçümü bakımından 1’inci sırada, %88’i (35.750 km2) nüfusun ise %22 si (460,302) kişi Jandarma sorumluluk sahasında bulunmaktadır. Sorumluluk bölgemizde 31 ilçe, 769 mahalle bulunmaktadır. Otoyol bulunmamakla birlikte, toplam 9.500 km. karayolu, 315 km. demiryolu hattı asayiş yönünden Jandarma sorumluluk bölgesinde bulunmakta olup, il ve köy yol ağı bakımından Konya ili Türkiye’de birinci sıradadadır
JANDARMA BİRİMLERİ (Kadro)
- 15 İlçede konuşlu 39 Jandarma Trafik Timi,
- 3 İlçede Jandarma Motosikletli Trafik Timi, (1 Tim mevcut)
- 2’si Merkezde ve 8’i ilçelerde olmak üzere 10 Olay Yeri İnceleme Timi,
- Karargâhta konuşlu 1 Çevre Koruma Timi,
- 8 Köpek Unsuru,
- Karargâhta konuşlu Silah Ruhsatlar Birimi ve Beyşehir’de konuşlu Silah Ruhsat Timi,
- Karargâhta konuşlu Özel Güvenlik Kısım Amirliği,
- Karargâhta konuşlu Çocuk ve Kadın Kısım Amirliği,
- 3’ü Merkezde (1 Aktif) ve 3’ü Beyşehir (1 Aktif), Cihanbeyli ve Ereğli’de olmak üzere 6 Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT) kadrosu mevcut
- 5 İlçede konuşlu 5 Motosikletli Asayiş Timi,(1 Tim mevcut)
- Beyşehir’de konuşlu 2 Jandarma Asayiş Bot Timi,
© 2019 Konya İl Jandarma Komutanlığı